Fenntarthatósági Témahét a Dalmady EGYMI – ben

Hétfőn megbeszéltük a hét feladatait (minden osztály egyéni feladatot kapott) és játékait a reggeli iskolagyűlésen. Az aulában felállítottunk egy kopasz fát, aminek a „jövő fája” nevet adtuk, és megkértük a gyerekeket és felnőtteket, hogy mindenki rakjon rá egy levelet, amire azt írja, hogy mit szeretne, mit vár a jövőtől. Raktunk ki még képeket az újrahasznosításról és a fenntartható fejlődés fogalmát:

„a fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket”.

A Világ Tudományos Akadémiáinak Nyilatkozata megfogalmazásában: „A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével egyidejűleg.” (Átmenet a fenntarthatóság felé; Világ Tudományos Akadémiáinak Nyilatkozata, Tokió, 2000).

Szerdán a felsősöknek Józan Tamás energetikai szakmérnök tartott előadást a fenntarthatóságról. Az előadás után a nyolcadikosok behívták magukhoz és kérdéseket tettek fel az előadással kapcsolatban, így beszélgetés alakult ki köztük.

A hét témája egybeesett az iskolai papírgyűjtéssel és a nagykőrösi KÖVA hulladékhasznosítási pályázatával is. A tanulók aktívan részt vettek mindkettő programon.

A témahét lezárásaként minden osztály elmesélte az aulában, hogy mivel foglalkoztak a héten és mit tanultak meg. A kicsik bemutatták az alkotásaikat.